30 januari 2008

Viesselman's The Pull trekt je naar binnen


Een wereldtip van mijn medeblogger en 8Weekly-recensent Joost Festen: de plaat The Pull van de Amerikaanse singer/songwriter Kreg Viesselman. Een man die blijkbaar nog bijna niemand in muziekland was opgevallen, getuige zijn zeer schamele aantal speelbeurten op Last FM (1100 draaibeurten tegenover bijvoorbeeld een soortgelijke singer/songwriter als Ray Lamontagne bijna 2.2 miljoen keer gedraaid!).

Soulvol met experiment

The Pull is een plaat uit 2006 en ligt qua soul wel in de buurt van mannen als Ray Lamontagne of Martin Sexton. Echter, de stem van Kreg Viesselman gaat nog dieper, is nog ruwer dan die andere mannen. Van die muziek die je recht in je hartstreek raakt en je niet meer loslaat. De twaalf ingetogen liedjes krijgen bijna allemaal een soort gospel-achtige achtergrondzang mee die de songs nog meer versterken. En Kreg houdt van het experiment, want hij doet in The Man Without A Care iets wat ik nog niet vaker gehoord heb: hij combineert zijn stem en gitaar met het kora-spel van de Afrikaan Boubacar Diébaté. Origineel en gewaagd, maar het werkt prima.

Overigens is deze in Oslo woonachtige Amerikaan ook de schepper van zijn eigen artwork en daar heb ik al veel positieve opmerkingen over gekregen. De getergde gitarist die op de voorkant van The Pull is afgebeeld is dus zijn eigen schilderij.

Geniet van enkele van Kreg's nummers op zijn eigen MySpace-pagina.

3 opmerkingen:

Peerke zei

Bedankt voor de tip. Ik ga er naar op zoek. Ik had inderdaad nog nooit van de man gehoord.

Joost Festen zei

Hi Jan,

Volgens mij is het waardevolle plaat voor je geworden!
Voor mij ook, als ik me eens niet top voel is dit een plaat die je zo diep weet te raken dat je weer opveert!
Fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die van dit soort muziek ECHT genieten.


Met vriendelijke groeten,

Joost Festen

Fulco zei

Hoi Jan,

Hoe is ie nu? Knap je alweer een beetje op.

Caiman stuurde me zojuist een mailtje dat ik deze CD van de week in de brievenbus ontvang.

Grappig om zo via je website te zien dat je een onbekende artiest kunt "pluggen"