24 januari 2008

Ode aan de banjo (1)


De banjo is één van mijn favoriete instrumenten qua geluid en qua warmte. Dit snaarinstrument is traditioneel veel te horen in bluegrass muziek, maar je komt het steeds vaker tegen in het door mij zo geliefde singer/songwriter-genre.

De oorsprong van de banjo ligt in West-Afrika en een soortgelijk instrument is ooit door de slaven richting de Verenigde Staten gebracht. Onderzoekers hebben hele studies gemaakt van de link tussen de banjo en de vele onversterkte Afrikaanse luit-varianten. Zo wordt de ngoni, een Malinese luit die Bassekou Kouayté bespeelt op zijn plaat Segu Blue, ook wel geassocieerd met de hedendaagse banjo. Dit geldt echter ook voor de akonting, de busunde, de kasinta en de ngopata, om maar een paar Afrikaanse varianten te noemen.

Ook de hedendaagse banjo is er in vele varianten. In ieder geval lijkt het mij leuk in een reeks artikelen een aantal singer/songwriters te eren aan de hand van banjo liedjes. Mocht je ook een prachtige banjo-tune kennen laat het dan even weten via een reactie.

De fantastische Amerikaanse singer/songwriter Dayna Kurtz bijt de spits af met het nummer Banks Of The Edisto, een gevoelig lied geschreven voor een overleden vriend. Ik zag haar dit nummer in 2006 live spelen tijdens een intiem concert voor zo’n 150 man en je kon een speld horen vallen. Haar donkere stem, haar charisma en de banjo. Een magnifieke combinatie!

Live performance van Dayna Kurtz - Banks Of The Edisto (met banjo)



MySpace Dayna Kurtz

Recensie Dayna Kurtz - Another Black Feather door Chenque

1 opmerking:

Joost Festen zei

Jan,

Dayna Kurtz is inderdaad geweldig. En het verhaal van haar banjo is een met veel emotie. Ik heb haar in op 4 februari 2006 live zien en horen spelen in 't Boerderijtje in Haaren. Met toestemming van haar heb ik daar opnames van mogen maken.
Gewoon prachtig hoe zij in haar eentje haar songs overeind houdt met zang gitaar en af toe de banjo.
Het gehoor was ook niet meer dan een man of 100. Intien, gezellig en een avond om vaak aan terug te denken.
Ik volg deze vrouw al jaren! Ze maakt zulke mooie muziek en prachtige teksten (dat wordt pas gewaar als ze de verhalen erachter verteld).
Ik ben zelf er gecharmeerd van de song "Venezuela", wat een prachtig verhaal en geweldige tekst. Heerlijk gewoon! Kippevel muziek.


Met vriendelijke groeten,

Joost Festen

http://joostfesten.spaces.live.com/