6 januari 2008

Márcio Faraco's sprankelende bossa


Nog een fijne ontdekking uit de bakken van de tweedehands platenzaak: de plaat Ciranda uit 2000 van de Braziliaanse zanger/gitarist Márcio Faraco. En hoewel iedere Braziliaan flirt met een gitaar en wel wat bossas weet te fluisteren op een feestje, is het werk van Faraco internationaal erkent als topwerk. Zoals mijn vrouw al opmerkte bij het beluisteren van Ciranda: "dít is de bossa nova die mij bevalt, afwisselend en sprankelend".

Faraco's bossas, allemaal eigen composities, zijn inderdaad prachtig uitgevoerd. Er is die bekende relaxte gitaarstijl waarin tóch heel veel gebeurd, de "canta faldo"-zang (waarbij de zanger de song spreekt i.p.v. zingt) en de liedjes worden ook nog eens gelardeerd met veel extra instrumentatie. Ciranda kwam veelzeggend uit op het Universal Music Jazz France label.
De arrangementen op Ciranda zijn verzorgd door Wagner Tiso, een beroemdheid die ook veel arrangementen voor Caetano Veloso en Milton Nascimento doet.

Openingslied Ciranda is meteen een voltreffer, vooral ook omdat Chico Buarque de zang verzorgt. Andere hoogtepunten zijn Meu Juramento, Vida Ou Game en A Dor Na Escala Richter (met schitterend cello spel van David Chew).

Website Márcio Faraco
MySpace Márcio Faraco

Video Um Sinal (om een indruk te krijgen van mans gitaarspel)

1 opmerking:

Herman zei

Je kan 'm ook downloaden op Itunes!