8 januari 2008

Zweedse suprises (1)


Eurosonic 2008 besteedt dit jaar extra aandacht aan Zweden als muziekland. Chenque heeft zijn oog ook al jarenlang op Zweden (en de andere Scandinavische landen) gericht, simpelweg omdat er uit die contreien hele sfeervolle muziek komt. Daarnaast is Zweden ook een echt rockland, kijk maar naar acts als The Hellacopters of The Hives.

Op Chenque Around The Globe dit keer, verspreid over meerdere blogberichten, speciale aandacht voor enkele Zweedse acts die niet op Eurosonic staan maar die absoluut de moeite waard zijn.

Mando Diao

Als je het dan toch hebt over retestrakke rockacts uit Sverige dan is Mando Diao wel één van mijn absolute favorieten. Vorig jaar openden ze nog The Music In My Head met een bombastische show waarbij de energie tegen de muren van het Haagse Paard opspatte.
Deze band uit Borlange heeft nu vier albums op zijn naam staan waarvan ik Ode To Ochrasy (2006) de beste plaat vind. Een album vol pure rock, snelle nummers, een ode aan onze hoofdstad Amsterdam en een prachtige afsluitende ode aan “Ochrasy”, het dromenland van de zanger: And I'm dreaming 'bout times, times that are gone. Times when I lived alone in my own land called Ochrasy. That place was everything to me, The world I made it up you see.

Overigens is Mando Diao ook verantwoordelijk voor een van de lekkerste rocksongs die ik ken, Down In The Past van hun plaat Hurricane Bar. Zie hier de video:Verslag Music In My Head door o.a. Chenque

MySpace Mando Diao

Website Mando Diao (met daarop de mogelijkheid alle songs te beluisteren)

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha die Jan,

leuke blog, vooral de surprises uit Zweden spraken me erg aan. Van de namen die je noemt heb ik de laatste jaren er zeker al drie op Eurosonic gezien. Mando Diao speelde al eens in op een Eurosonicavond in Vera, Jose Gonzales speelde enkele jaren geleden in de arthouse-bioscoop Images en Ceasars Palace zag ik begin 2001 op Eurosonic, ook in Vera.

Ze zijn niet echt singer/songwriter te noemen, maar Audrey, vier dames uit Zweden is wellicht ook een tip. En wat ik afgelopen jaar op Eurosonic zag: Detektivbyran, Beirut meets een plingplong-variant van Yann Tiersen. Luister maar eens op hun myspace. Wat ook een enorme tip is, echter niet Zweeds, maar Fins en Frans: the Do (met een Zweedse 'o', met zo'n streepje erdoor).

groeten,

Niek